Septisemi (Kan Zehirlenmesi)

Septisemi Nedir (Kan Zehirlenmesi)

Tıpta Kan Zehirlenmesi Septisemidir. Hastalık yapan mikroplar vücutta bir sürü oluşturabilir. Çok çabuk üreyen mikropların sürüler halinde kana karışma olası­lığı vardır. Bazı bulaşıcı hastalıklarda bakterilerin sıklıkla ka­na karıştıkları vakalara çok sık rastlanmaktadır. Eğer vücu­dun direnci güçlüyse sürüler halinde üreyen mikroplara karşı koyabilir, ama organizmanın direnci zayıfsa mikropların kana karışmasını engelleyemez. Bu takdirde ortaya septisemi ya da kan zehirlenmesi hastalığı çıkar.

Mikroplar, bulaşmanın başladığı yerde, yani mikrop ka­pan yaralarda, bademciklerde, dişlerde, sümük bezlerinde, safrakesesinde, böbreklerde ve rahim gibi odak noktalarında ka­labilir.
Kimi zaman mikropların giriş yerinin saptanması, mik­ropların başka yerlere sürüklenebilmesi olasılığı nedeniyle ola­naksızdır. Septisemi, kimi zaman ilk odak noktasından çok uzaklarda da (örneğin kalp kapaklarında) ortaya çıkabilir.

Hastalık yapan tüm mikroplar kan zehirlenmesine yol aça­bilirler. Fakat genellikle, iltihaplara neden olan mikropların septisemiye yol açtığı bilinmektedir.
Belirtiler: Hastalığın seyri son derece renkli ve çok çeşit­lidir. Hastada genellikle uyuşukluk, yorgunluk hali görülür. Hastanın ateşi sabahları çok az yükselir, ama akşama doğru 40-42 dereceye kadar çıkarak titreme nöbetleri yapar. Vücut serindir, tırnaklarda morarma vardır ve deride hafif, noktalar halinde kırmızı döküntüler oluşabilir. Dil kurudur. Terleme eğilimi ve nabzın giderek hızlanması hastalığın en belirgin özel­liğidir.

Bunlardan başka sarılık, kusma, ishal, eklem şişmeleri ve böbrek iltihapları da oluşabilir. Kalp ve dolaşım oldukça zor­lanır.
Seyri: Hastalığın seyri hastanın durumuna, vücudunun di­rencine, asıl hastalığa ve mikropların cinsine göre çok deği­şiktir.
Tedavi: İlk yapılacak şey mikropların yok edilmesidir. Septisemiye neden olan mikroplu yerlerin ameliyatla alınma­sından önce antibiyotik tedavisi gereklidir. Kanın bakteri öl­dürücü gücü fazla olduğundan kan nakline başvurulabilir. Bu arada kalbin ve dolaşımın zarar görmemesi için gerekli önlem­ler de alınmalıdır. Tam yatak dinlenmesi, sıvı gıdaların bol verilmesi iyileşme döneminde oldukça yararlıdır.