Kızamık

Kızamık çok  yaygın ve bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Dokunma ve damlacıkla insandan insana geçer. Kimi zaman rüzgarla bile yayılabilir. Hastalık öksürük ve nezle lle başlar. Daha sonra kırmızı döküntüle oluşur. Hastalık geçirildikten sonra vücut ömür boyu bağışıklık kazanır. Yeni doğan bebeklerde kızamık görülmez, çünkü annenin kanındaki bağışıklık bebek için yeterlidir (anne kızamık geçirmişse) ve bebeği 3-5 ay korur. Hastalığın en sık görüldüğü yaşlar 2-5 yaşları arasıdır.

Kuluçka devri: 11 gün.

Hastalığın Belirtileri: Mikrobun bulaşmasından 11 gün sonra kızamık hastalığı kendini gösterir. Bu 11 günlük süre içinde hiçbir belirti olmaz.

Hastalığın 1. gününde ateş birdenbire yükselir. Nezle ve ökürük başlar. Deride iltihaplanma görülür. Baş ağrısı vardır.

Hastalığın 2. gününde yanak içinde kireç damlacıklan gibi kızamık lekeleri oluşur ve bu lekeler birkaç gün sonra kaybolur.

3. gün ağız müköz dokusunda ve boğazda kırmızımsı lekeler oluşur.

Hastalığın 2. gününde düşen ateş, 4. ve 5. günlerde tekrar yükselir ve ateşle birlikte vücutta döküntüler başlar. Döküntü kulağın arkaından başlayarak 2-3 gün içinde bütün vücudu kaplar. Bu döküntüler açık kırmızı renkli, mercimek büyüklüğünde ve kesin sınırlı lekelerdir. Döktüntüler kimi zaman birleşerek daha geniş lekeler oluştururlar. Döküntü sırasında şiddetli öksürük, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişme görülür, gözlerde sulanma olur ve sümük salgısı artar. 2-5 gün sonra hastahkta ve döküntülerde bir gerileme başlar, ama 1-3 hafta süreyle açık kahverengi lekeler halinde varlığını sürdürür. Ateşin düşmesi ile hastalığın bulaşma olasılığı azalır.

Hastalığın Seyri: Tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi kızamıkta da hastalığın seyri değişiktir. Hastalık sırasında vücudun direnci diğer bulaşıcı hastalıklara karşı azalır. Bu nedenle hastalık sonrasında bazı yan etkiler görülebilir. Vücudun direnci azaldığı için akciğer veremi, ortakulak iltihabı, ansefalit gibi hastalıklar başlayabilir. Bunların içinde en tehlikelisi ansefalittir. veremli hastanın kızamığa yakalanması halinde hastalığında bir kötüleşme görülür. Kimi zaman kızamık, difterinin eşliğinde başlayabilir. Bu takdirde durum oldukça ağır olabilir. Kızamık beslenme yetersizliği görülen çocuklarda ya da başka bir hastalık sırasında ortaya çıkarsa sonuç oldukça tehlikelidir. Yetişinlerde, kızamık, çocuklarda olduğundan çok daha ağır seyreder.

Kızamık Tedavisi : Kızamığın belirli bir tedavisi yoktur. Ancak, ikincil mikroplanmalara karşı antibiyotik tedavisi uygulanır. Yatak dinlenmesi mutlaka gereklidir. Hastaya bol bol sıvı verilmelidir. Baş ağrısı ve öksürük için ilaç verilebilir. Döküntü başladıktan sonra hastayı ayırmak gereksizdir. Kızamık gözlerde iltihaplı durumlar oluşturabilir. Bu nedenle, yatağın pencereye karşı konmaması ve gözlerin aşırı ışıktan korunması uygundur.
Kızamık Hastalığından Korunma : Hastanın döküntü başlamadan önce ayrılması gereklidir. Gamma globülinle pasif bağışıklık sağlanabiliri ama kızamığa karşı aktif bağışıklık sağlayan aşı vardır. Bebeğe 12 aylıkken kızamık aşısı yapılır. Aşı olmuş çocuklarda kızamık çok hafif seyreder, hatta kızamık geçirdiği bile anlaşılamayabilir. Aşının yapılmasından 5-15 gün sonra yüksek ateş ile birlikte vücutta haf,if bir döküntü belirir. Hastalığının geçirilmesinden sonra ömür boyu bağışıklık kazanır.