Kas Hastalıkları Nelerdir?

Kas hastalıkları, vücudun hareket etmesini sağlayan kasların doğrudan tutan hastalıklardır. Yani kas hücrelerinin kendileri hastalanmışlardır ve ortaya çıkan belirtiler yalnızca bu duruma bağlıdır. Kasın kendi hastalığına miyopati denilmektedir.

 

KAS ERİMESİ BİR HASTALIK DEĞİLDİR

Kas erimesi, vücudumuzu hareket ettiren kasların hacminde küçülmedir. Bu durum yalnızca kasın kendi hastalıkları nedeni ile ortaya çakmaz. Kas ile ilişkisi olan sinirler, sinirlere emir veren omurilik ve beyin dokularının hastalıklarında da kaslar erir. Örneğin boyun fıtığında, fıtığın ilgilendirdiği kaslarda erime olabilir. Multiple skleroz adı ile bilinen beyin hastalığında da geç dönemde kaslar erir. Beyinde damar tıkanıklığı da sonuçta benzer bir görünüme neden olabilir. Eğer belli kaslar kullanılmazsa da kaslar eriyebilir. Veya polinöropati adı verilen sinir hastalıklarında el ve ayak kasları eriyebilir. Buna çok sayıda örnek eklemek mümkündür. Bu durumların hiçbiri kasların hasta olduğunu göstermez. Başka bir durum nedeni ile kasların etkilendiğini düşündürebilir.Aslında kas hastalıklarında kaslarda erime en önemli belirti değildir ve oldukça geç ortaya çıkar.

 

 

Tedavi Edilebilen Bazı Hastalıklar

 

1 Kanser Türleri(Tıkla)

2 Astım, Bronşit (Tıkla)

3 Prostat (Tıkla)

4 Hepatit (Tıkla)

5 Kısırlık (Tıkla)

6 İltihaplı Romatizma (Tıkla)

7 Migren (Tıkla)

8 Sara Epilepsi (Tıkla)

9 Mide Ülseri (Tıkla)

10 Kemik Zarı İltihabı (Tıkla)

11 Böbrek ve Safra Taşı (Tıkla)

12 Bel ve Boyun Fıtığı (Tıkla)

13 Depresyon (Tıkla) 

14 Seker, Diyabet (Tıkla) 

15 Sedef (Tıkla)

16 Kolestural (Tıkla)

17 Miyom  (Tıkla)

18 Kilo Alma (Tıkla)

19 Mantar (Tıkla) 

20 Monepoz (Tıkla) 

21 Sinüzit (Tıkla)

22 Kas Erimesi (Tıkla)

23 Zayıflama (Tıkla)

24 Guatrı (Tıkla)

25 Cilt Hastalıkları (Tıkla)

26 Tansiyon (Tıkla)

27 Reflü (Tıkla)

28 Siroz (Tıkla)

Tıbbi Terimler Sözlüğü (Tıkla)

Geniş bilgi için bizi arayınız...

 

Tel.: 0326 413 01 77

GSM: 0532 631 86 79

 0555 347 62 53

  0542 215 54 72

 

  Dolayısı ile kas hastalıkları ile ilgili disiplinlerin ilgilendiği asıl konu kas erimesi değil, kasların kendilerine ait hastalıklar nedeni ile kaslarda ortaya çıkan değişikliklerdir. Diğer hastalıklar kas hastalıklarının konusunun dışındadır.

 

KAS HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kaslarımız vücudumuzu hareket ettirmekle yükümlüdür. Bu nedenle kas hastalıklarında güçsüzlük olur ve başlıca hareketlerimiz etkilenir. Öncelikle gövdeye yakın kalça ve omuz çevresindekiler olmak üzere çok sayıda kas etkilenebilir. Örneğin merdiven/yokuş çıkma, kopma, yürüme, kolları kaldırma, başı yastıktan kaldırma, bazen gözkapaklarını açma, yutma, soluk alma etkilenebilir. Bazı kas hastalıklarında ise miyotoni adı verilen, kasın gevşeme güçlüğü söz konusudur. Bu durumda hasta ilk hareketlerde tutukluk yapar, harekete devam ettikçe rahatlar. Bazen de yürüme, koşma gibi eylemler sırasında normalden çok daha şiddetli bir yorulma ve aşrı, hatta bazen tükenme yaşayabilir. Sinirlerle kasların birleştiği bölgedeki hastalıklardan myasthenia gravis, daha hafif olarak ise kasılma sırasında enerji sağlayan sistemlerin (glikojen yıkılması, mitokondri) hastalıkları tipik örneklerdir. Kasılma sırasında hücredeki yağların yakılmasında sorun var ise açlık, belirtileri çok artırır. Bazı nedenler ise çok yaygın kas yıkımına neden olarak idrar renginin çok koyu olmasına neden olabilir (miyoglobinüri).